Telenet en Proximus grootste telecomoperatoren

Er is op de vaste telecommarkt in België nog altijd sprake van een duopolie. De telecomoperatoren Telenet en Proximus halen de meeste omzet uit vaste diensten en hebben de meeste breedbandaansluitingen. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van Telecompaper over de Belgische vaste consumentenmarkt.

Duopolie Telenet en Proximus op vaste telecommarkt houdt aan
Duopolie Telenet en Proximus op vaste telecommarkt houdt aan

Op de vaste telecommarkt in België zijn de operatoren Telenet en Proximus nog altijd de grootste. De Vlaamse kabelaar Telenet is nipt groter dan Proximus gekeken naar omzet en het aantal breedbandaansluitingen. De totale Belgische telecommarkt voor vaste diensten was in het laatste kwartaal van 2015 goed voor een omzet van ongeveer 680 miljoen euro. Dat blijkt uit het kwartaalrapport van Telecompaper over de Belgische vaste consumentenmarkt. Na de duopolie Telenet en Proximus volgende kleinere kabeloperatoren Voo en Numericable op ruime afstand.

Vooralsnog blijft Telenet de grootste kabelaar op de consumentenmarkt voor vaste diensten (internet, tv en telefonie, met een kwartaalomzet van 295 miljoen euro. Telecomoperator Proximus volgt op de voet met 280 miljoen euro omzet. Gekeken naar het aantal breedbandaansluitingen is ook Telenet hier de grootste. De kleinere kabeloperators Voo en Numericable volgen op ruime afstand. Van de geschatte landelijke kwartaalomzet in vaste diensten (680 miljoen euro), genereert Telenet ruim 43 procent. Proximus volgt met 40 procent en Voo en Numericable zijn samen goed voor 13 procent van de landelijke kwartaalomzet.

Afgezet tegen de omzet op de totale vaste consumentenmarkt, haalt Telenet 47 procent van zijn omzet uit breedband internet. Bij Proximus wordt ongeveer 40 procent van de totale omzet gehaald uit vast breedband. Beide operatoren laten al jaren structureel een groei zien in omzet uit breedband voor consumenten. Vanaf maart 2016 biedt ook Mobistar vaste diensten aan consumenten. Eind 2016 hoopt de operator landelijke dekking te kunnen bieden. Op dit moment bestaat het aanbod alleen uit internet en tv, vaste telefonie wordt nog niet aangeboden.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 25 april 2016.