Peer-to-peernetwerk van Telenet werkt vertraagd

Telecomprovider Telenet moet duidelijker zijn in de communicatie over het peer-to-peer (P2P) verkeer. De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) heeft dit beslist naar aanleiding van een eerdere klacht.

Telenet voert onduidelijke communicatie omtrent vertraagd P2P-netwerk
Telenet voert onduidelijke communicatie omtrent vertraagd P2P-netwerk

De JEP heeft Telenet een reprimande gegeven voor de onduidelijke communicatie omtrent het P2P-netwerk. De toezichthouder kreeg deze zomer een klacht binnen over de reclame en communicatie van Telenet. Het kabelbedrijf uit Mechelen gaf toen aan dat het testen uitvoert met trafficshaping, wat vertraging van het P2P-verkeer zou veroorzaken. Telenet doet dat omdat het zijn dataverkeer wil optimaliseren.

In reclames zegt Telenet altijd het snelste internet te leveren, gekeken naar het P2P-netwerk gaat dit dus niet helemaal op. “Zij hebben een disclaimer, maar de technische factoren waar ze zich achter verschuilen, hebben ze zelf in handen”, aldus Piet Jaspaert, voorzitter van de JEP. “Dat ligt bijvoorbeeld anders bij een panne. Maar het beleid dat je zelf voert, kan je niet verhalen op een technische factor.” Het excuus wat in de disclaimer staat telt dus volgens de JEP niet en wordt er onduidelijk gecommuniceerd.

Klanten moeten volgens de JEP beter worden ingelicht over de vertraging op het P2P-netwerk. “Als zij testen uitvoeren die een negatieve impact hebben op de snelheid, dan moet dat explicieter worden gecommuniceerd”, zegt Jaspaert. Daarmee verwijst de voorzitter van de JEP naar het bewust weglaten van de vragensectie omtrent P2P. Jaspaert zegt hierover het volgende: “Het staat wel op de website, maar we vinden dat het naar de klant toe ontoereikend is. Dit moet duidelijker.”

In eerste instantie ging Telenet nog in beroep tegen de uitspraak. Echter blijkt de telecomprovider het publiek onduidelijk of onvoldoende heeft geïnformeerd over de praktijken met het vertraagde P2P-netwerk. ZDNet meldt dat Telenet zich bij de beslissing neerlegt en zich zal moeten schikken naar de uitspraak.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 19 oktober 2011.