Mobiel internet in België sterk verbeterd, 4G loopt achter

Weliswaar is de kwaliteit van het mobiel internet via 3G in België sterk verbeterd, de uitrol van 4G verloopt teleurstellend. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat Test-Aankoop heeft verricht.

België loopt achter op het gebied van mobiel internet via 4G
België loopt achter op het gebied van mobiel internet via 4G

Test-Aankoop betreurt het dat vooralsnog alleen Proximus mobiel internet via 4G aanbiedt. Volgens de consumentenorganisatie zouden ook andere operatoren moeten volgen. Uit het onderzoek van Test-Aankoop blijkt namelijk dat de uitrol van 4G in België teleurstellend verloopt. Voor het onderzoek werd 1.600 km afgelegd met de auto en 730 km met de trein. Tijdens deze reizen testte de consumentenorganisatie ook de kwaliteit van 3G-verbindingen. Daaruit bleek dat de kwaliteit van 3G-netwerken de laatste jaren sterk is verbeterd.

Proximus koploper 3G
Operator Proximus blijft op het gebied van de kwaliteit van 3G-verbindingen nog steeds koploper, Base gaat Mobistar voorbij. Ook de virtuele providers Scarlet, Mobile Vikings en Colruyt Mobile werden in het onderzoek meegenomen. In nagenoeg het hele land was volgens Test-Aankoop 3G-dekking, ook de transmissiesnelheden zouden zijn gestegen. De gemiddelde snelheid van het mobiel netwerk van Proximus lag 3 keer hoger dan het Mobistar-netwerk. Base ligt qua snelheid van mobiel internet 2 keer zo hoog als Mobistar.

Virtuele operatoren
In het onderzoek werden ook de virtuele operatoren beoordeeld. Opvallend is dat sommige van deze netwerken evengoed, en soms zelfs beter scoren dan de operator van wiens netwerk gebruik wordt gemaakt. De kwaliteit van Scarlet sluit aan bij die van Proximus, van Mobile Vikings bij de kwaliteit van Base. Colruyt Mobile, dat gebruikt maakt van het Mobistar-netwerk, deed het minder goed.

4G loopt achter
Mobiel internet via 4G blijft volgens Test-Aankoop achterlopen. Alleen Proximus biedt vooralsnog 4G aan en enkel in het centrum van bepaalde steden. Zelfs in Brussel is nog steeds geen 4G beschikbaar, als gevolg van de strenge stralingsnormen. In het centrum van Antwerpen, Bergen, Brugge, Charleroi, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen en Oostende is 4G beschikbaar, maar in de rand niet meer. Test-Aankoop betreurt het feit dat andere operatoren dit voorbeeld van Proximus nog steeds niet volgen. De kwaliteit van 4G, daar waar het beschikbaar is, was wel in orde. De snelheid lag in sommige gevallen tot 6 keer hoger dan bij mobiel internet via 3G.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 27 augustus 2013.