Kortrijk biedt vanaf de zomer gratis draadloos internet

Afgelopen week maakte de Belgische gemeente Kortrijk bekend dat zij het gratis WiFi-netwerk van de stad gaan uitbreiden. De doelstelling is dat er deze zomer in heel Kortrijk en de zeven deelgemeenten gratis gebruik kan worden gemaakt van internet via het WiFi-netwerk. Met het project ‘@llemaal digitaal’ creëert Kortrijk volgens eigen zeggen het ruimste aanbod aan gratis WiFi van alle grote steden in Vlaanderen.

Gratis draadloos internet in heel Kortrijk
Gratis draadloos internet in heel Kortrijk

Momenteel hebben inwoners van Kortrijk en bezoekers al de beschikking over circa 150 hotspots, voornamelijk gecentreerd rond de drukst bezochte pleinen. Door het project ‘@llemaal digitaal’ zal er in de zomer van 2015 ook gratis WiFi beschikbaar zijn op het station en in de winkel- en wandelgebieden van Kortrijk. Maar ook op de marktpleinen van de zeven deelgemeenten wordt een hotspot gecreëerd. Verwacht wordt dat vooral toeristen gaan profiteren van het gratis internet via een van de WiFi-spots.

Om te voorkomen dat inwoners van de stad alleen nog gebruik zullen maken van het gratis WiFi-netwerk, moet de gebruiker daarom na twee uur wel betalen voor de internetverbinding. Uiteraard is deze twee uur wel voldoende voor de bezoeker of toerist die een dagje komt shoppen of de stad komt bekijken. Bijkomend voordeel is dat er voor toegang tot de WiFi-spots geen wachtwoord moet worden ingevoerd.

De kosten van het project komen jaarlijks uit op ruim 18.000 euro. Daarnaast is een eenmalige investering nodig van bijna 13.000 euro. Naast het uitbreiden van het WiFi-netwerk wordt namelijk ook het ‘vlot en veilig gebruik maken van internet’ gestimuleerd. Hiervoor worden onder andere internetlessen georganiseerd.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 15 januari 2015.