BIPT wil tarief voor toegang tot kabelnetwerk verlagen

Het BIPT heeft in een ontwerpbesluit lagere tarieven voor toegang tot het kabelnetwerk aangekondigd. Alternatieve operatoren moeten in dit geval minder betalen voor toegang tot het kabelnetwerk van Telenet, Coditel en Brutélé. Met het voorstel wil het BIPT de concurrentie op de telecommarkt verhogen.

Mogelijk worden tarieven voor toegang tot kabel verlaagd
Mogelijk worden tarieven voor toegang tot kabel verlaagd

Alternatieve internet providers moeten straks wellicht minder betalen voor toegang tot de kabel. Het BIPT heeft een ontwerpbesluit voorgelegd waarin de tarieven tot gereguleerde toegang tot het kabelnetwerk van Telnet, Coditel en Brutélé flink worden verlaagd. De toezichthouder wil hiermee de concurrentie op de telecommarkt verhogen. Eerder liet Mobistar al weten dat de tarieven voor toegang tot het kabelnetwerk te hoog waren. Het ontwerpbesluit van het BIPT ligt nu bij de operatoren, die hier vervolgens op kunnen reageren. Verwacht wordt dat na de zomer er een definitief besluit komt.

De Tijd meldt dat Telenet teleurgesteld is en de herziening van de tarieven bestrijdt. Op dit moment zijn Proximus en Telenet veruit de grootste aanbieders. Mobistar, dat op het kabelnetwerk van Telenet wil, reageert vooralsnog voorzichtig op het voorstel van het BIPT. In een persbericht liet de provider weten zich pas verder uit te spreken over lancering en voorwaarden van haar commercieel aanbod, wanneer de definitieve voorwaarden zijn goedgekeurd. Het is voorlopig afwachten of het voorstel voor verlaging van de groothandelstarieven voor toegang tot het kabelnetwerk er door komt. In ieder geval wordt gehoopt dat de verlaagde tarieven voor meer concurrentie gaan zorgen en consumenten hier van gaan profiteren.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 28 mei 2015.