België moet extra investeren in breedband

Er moet volgens de Barometer van de Informatiemaatschappij 2014 extra geïnvesteerd worden in breedband. België levert goede prestaties op ICT-gebied, maar verdere ontwikkelingen zullen ultrasnel breedband internet vereisen.

Volgens de Barometer van de Informatiemaatschappij moet er extra worden geïnvesteerd in breedband
Volgens de Barometer van de Informatiemaatschappij moet er extra worden geïnvesteerd in breedband

In België zouden te weinig optische vezelkabels (denk hierbij aan glasvezel) in de grond zitten voor internetabonnementen. Dat concludeert de Barometer van de Informatiemaatschappij 2014. Deze jaarlijkse Barometer geeft inzicht in de verandering in de informatiemaatschappij en analyseert de prestaties van ons land. Er zal dan ook extra moeten worden geïnvesteerd in breedband. Wanneer dit niet het geval is, zal dat een rem zetten op ontwikkelingen voor ultrasnel breedbandinternet. Zo blijkt uit conclusies van de Barometer.

Het sterkte punt blijft de infrastructuur voor vast breedbandinternet in ons land. Echter ontbreekt het aan te weinig optische vezelkabels. Bepaalde zones kunnen hierdoor niet worden gedekt met ultrasnel breedband middels de kabel- of microvezeltechnologie. Om verdere ontwikkeling van ultrasnel breedbandinternet mogelijk te maken, zal daarom extra geïnvesteerd moeten worden in breedband.

Uit de Barometer bleek verder dat in 2013 zo’n 80 procent van de Belgische huishoudens een internetaansluiting heeft. Daarbij blijft de computer het belangrijkste middel om zich te verbinden met internet. Ook is het gebruik van internet op tablets en smartphones flink toegenomen in één jaar, namelijk met respectievelijk 15,1 procent en 13,4 procent.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 11 september 2014.