België op vingers getikt door EU vanwege uitrol breedbandinternet

België wacht een mogelijke sanctie van de Europese Commissie voor het niet voldoen aan de Broadband Cost Reduction Directive uit 2014. Niet alleen België, maar ook Kroatië en Slowakije kunnen mogelijk maatregelen verwachten.


De Broadband Cost Reduction Directive is de richtlijn voor Europese lidstaten waarin verplichten afspraken staan omtrent het verlagen van de kosten voor breedbandinternet. Tegen 1 januari 2016 moesten de richtlijnen omgezet zijn in lokale wetgeving. België is dit niet gelukt en ontving hier eerder al een waarschuwing over.

In de richtlijn is te lezen dat de uitrol van het snelle breedbandinternet tot 30 procent goedkoper moet gebeuren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bestaande infrastructuur zoals tunnels, leidingen of het riool. Omdat België, Slowakije en Kroatië als enige drie EU landen nog niet hebben voldaan aan deze richtlijn overweegt de Europese Commissie ze nu voor het Europees Hof van Justitie te dagen. Wanneer de EC in het gelijk wordt gesteld worden de drie landen boetes opgelegd totdat voldaan is aan de gestelde eisen.

Nieuwsbericht geschreven door het ADSL & Breedband team op 31 juli 2017.